| |

Suihkupuhdistusasteet

Suihkupuhdistusasteet SFS-ISO 8501-1

Picture

Sa1 Kevytsuihkupuhdistus(”hiekkapesu”)
Paljain silmin tarkasteltaessa ei pinnalla saa olla näkyvää öljyä, rasvaa, likaa eikä heikosti kiinni olevaa valssihilsettä, ruostetta, maalia tai vieraita aineita. 


Picture

Sa 2 Huolellinen suihkupuhdistus
Paljain silmin tarkasteltaessa ei pinnalla saa olla näkyvää öljyä, rasvaa tai likaa ja vain vähän valssihilsettä, ruostetta, maalia tai vieraita aineita. Pinnalle jäävien epäpuhtauksien tulee olla hyvin kiinni alustassa.


Picture

Sa 2½ Hyvin huolellinen suihkupuhdistus
Paljain silmin tarkasteltaessa ei pinnalla saa olla näkyvää öljyä, rasvaa tai likaa eikä valssihilsettä, ruostetta, maalia tai vieraita aineita. Pinnalle jäävät epäpuhtaudet näkyvät korkeintaan heikkoina värjäytyminä, laikkumaisina tai juovamaisina varjostumina.


Picture

Sa 3 Suihkupuhdistus metallinpuhtaaksi
Paljain silmin tarkasteltaessa ei pinnalla saa olla näkyvää öljyä, rasvaa tai likaa eikä valssihilsettä, ruostetta, maalia tai vieraita aineita. Pinnalla on oltava yhtenäinen metallin väri.


SaS Pyyhkäisysuihkupuhdistus
Valmiin pinnan tulee olla tasaisen himmeä mutta pinnoitteen ehjä. Menetelmää käytetään alumiinin ja sinkkipinnan karhennukseen. Vanha nimi on hiekkapesu.


Isto Jokinen: ”Yleisimmin käytetty suihkupuhdistusaste on Sa 2½. Sillä saavutetaan yleensä riittävä esikäsittelyaste maalauksen alla. Sa 1 ei yleensä koskaan ole riittävä laadultaan, usein ei myöskään Sa 2.  Hyvin vaativissa kohteissa käytetään astetta Sa 3. Muulloin sitä ei juuri käytetä korkeiden kustannusten vuoksi.” 

Ylläolevat kuvat eivät ole standardin mukaisia, vaan havainnekuvia suihkupuhdistusasteista.


Lähde/lainaus suoraan Isto Jokinen, OPH:n materiaalit(http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/metallituotemaalaus/ linkitetty 9.5.2015)

Lisää aiheesta