|

Terästyön tarkastus ennen pintakäsittelyä

Pintakäsittelijän tulee katsoa terästyön laatu ennen maalaustyön aloittamista. Monessa yrityksessä pintakäsittelijän työnkuvaan kuuluu myös terästyön laadun varmennus. Tässä artikkelissa on joitakin aiheeseen liittyviä vinkkejä ja malleja toiminnan parantamiseksi.

HItsausroiskeet ovat ongelma korroosioneston näkökulmasta ja myös tuotteen valmiin pinnan kannalta ikävän näköisiä.

Hitsausroiskeet poistetaan yleensä terästöiden yhteydessä, mutta maalaamossa on hyvä olla yksi metallitaltta niiden poistamista varten.

Metallitaltta toimii hyvin hitsausroiskeiden poistoon
Tässä lähikuva hitsausroiskeista… ne ovat pieniä metallikappaleita, jotka ovat hitsauksen aikana sulaneet ja jäähtyneet hitsaussauman viereen pallomaisiksi muodostelmiksi.
Huokonen hitsaussaumassa on pieni reikä, joka on jäänyt hitsatessa saumaan.

Hitsaussaumassa olevien huokosten ja pienten reikien korroosionesto varmistetaan joko siveltimellä pohjamaalilla täyttämällä tai esim. epoksisaumamassaa käyttäen ennen pintakäsittelyä. Saumamassaa käytettäessa pitää katsoa, että ei lähde tekemään puuttuvia hitsaussaumoja massasta ja aina tarkistaa, että ko. sauma ei ole kantavassa rakenteessa.

Reunojen pyöristys, monesti terästyötä tarkastellessa terävät reunat ovat jääneet pyöristämättä, joten pintakäsittelijän tulee varmistaa korroosionesto pyöristämällä saumat R2:n eli kahden millin pyöristykseen.
Terävien reunojen pyöristys tehdään helpoimmin kulmahiomakoneella.

Toisinaan eteen tulee myös tilanteita, että hitsaussauman reunaan on jäänyt pitkä ns. haavauma, eli sauma ei ole kiinni metallissa koko alueeltaan. Tällöin pitää tuote palauttaa hitsattavaksi, varsinkin, jos kyse on kantavasta rakenteesta.

Tässä kuvassa on hitsattu vahvike tuotteen alareunaan siten, että hitsaus on tehty vain osittain.

Yleensä ylläolevassa kuvassa kuvattu rakenne pitää varmistaa korroosioneston näkökulmasta saumamassan avulla. Metallien väliin jäävä tyhjä alue kerää kosteutta ja olosuhteet korroosion muodostumiselle ovat otolliset.

Lisää aiheesta