|

Tekniset piirustukset 1

Teknisten piirustusten lukutaito ja perusteet teollisessa pintakäsittelyssä.

Teollisuudessa käytetään yleisesti teknisiä piirustuksia myös maalaamossa selventämään, mitä osioita maalataan ja mitä kohtia suojataan. Pintakäsittelijän tulee osata myös arvioida, mistä kohdasta voidaan tuote ripustaa.

Mitä ovat tekniset piirustukset?

Tekninen piirtäminen eli tekninen piirustus on jonkin idean esittämistä piirustusten ja kaavioiden avulla suunnitelmana, jonka avulla idea voidaan toteuttaa. Teknistä piirtämistä käytetään työmenetelmänä useilla tekniikan aloilla.”(Suora lainaus, Wikipedia, 27.4.2020)

Tässä tyypillinen tekninen piirustus, jossa mukana 3D-kuva kappaleesta. Oikeassa alanurkassa oleva laatikko sisältää valmiissa piirustuksessa yleensä myös maalausinformaation.

Linkkejä lisämateriaaleihin:

Mittakaava(Wikipedia)
Pentti Harju, erittäin hyvä esitys aiheesta

Ripustus

Ripustuksen kannalta on tärkeätä osata selvittää teknisistä piirustuksista, mitä kappale painaa ja miten paino jakautuu kappaleessa. Tämä määrittelee nostopisteiden paikat. Myös ripustuskoukkujen vetolujuus eli kestävätkö koukut ripustettavan tuotteen painon.

Tässä kuvassa on alumiinista valmistettu moottoripyörän sivuvaunu maalaamoon ripustettuna. Ripustuskoukut ovat tähän riittävät, mutta saman kokoinen teräksestä valmistettu kappale voi painaa jo satoja kiloja rakenteesta riippuen.

Allaolevassa kuvassa lainaus Sisustajakillan julkaisemasta materiaalista, tekijä Pentti Harju:

Picture

Pintakäsittelymerkinnät teknisessä piirustuksessa:

Picture

Maalausmerkintä yllä voidaan tehdä myös siten, että ”maalataan” sanan tilalla on standardin mukainen pintakäsittely-yhdistelmämerkintä, kuten allaolevassa kuvassa(Tikkurilan tunnus TP 20 tässä mallissa ei kuulu standardin mukaiseen merkintätapaan):

Picture

Lisää aiheesta