Epävarmasta teinistä itsevarmaksi mestariksi.
Ammattiopisto Tavastian pintakäsittelymestari Mia Hämäläinen hakeutui jatko-opintoihin HAMK:n konetekniikan opiskelijaksi. Tässä artikkelissa kerromme hänen urastaan pintakäsittelyalan ammattilaisesta laatutyöntekijäksi.
”Aluksi musta piti tulla raksamaalari, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen mieli muuttui. Ja hyppy uuteen alkoi työharjoittelulla konepajassa, se oli aika jännittävä tilanne.”
Mialla on pintakäsittelyalan perustutkinto, hän valmistui Ammattiopisto Tavastiasta 2010. Perustutkinnon jälkeen Mia työskenteli eri metallituotemaalaamoissa ja automaalaamoissa.
”Myöhemmin tuli vähä enempi itsevarmuutta vaikka olinkin superjännittynyt niistä messuilla maalaamisista!”
Metallituotemaalaamossa Mia sai itsenäisesti tehtäviä työtehtäviä ja hänen ammattitaitonsa sekä itsevarmuutensa kasvoivat samaa tahtia ammatti-identiteetin ja -ylpeyden kanssa.
”Tää oli se kun ekan kerran siis sain sen korkkarin kahvan käteen ja tuli semmonen olo et tää on varmaan se mun juttu… Vuosi oli 2008”
Muutaman vuoden päästä Mia hakeutui oppisopimuksella ammattitutkintoa suorittamaan tuttuun opinahjoon Tavastiaan. Ammattitutkinnosta hän valmistui 2013.
Mia jäi äitiyslomalle maalaamosta ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen, mutta ei jäänyt toimettomaksi vaan suoritti samalla metallitekniikan peruskurssin.(Vastaa n. 1 vuoden perustutkintotasoa kone- ja tuotantotekniikasta)
”Tavallaan pidän itteeni todella onnekkaana että oon päässyt kokeilemaan vähän kaikkea, konepaja työskentelystä kynäruiskujuttuihin”
Pintakäsittelymestariksi?
Mia hakeutui töihin Rocla Oylle, jossa työtehtävät olivat alkuun asentajan töitä. Pieni lapsi kotona vaati nuorelta äidiltä päivätyössä käymistä. Parin kuukauden jälkeen hän huomasi olevansa kuitenkin maalamossa töissä, joka on pääsääntöisesti kahdessa vuorossa, mutta Mia sai sovittua työnantajan kanssa päivävuorosta. Aluksi hän teki lähinnä korjausmaalauksia ja pidempikestoisia, tarkkuutta ja pitkäjännitteisyyttä vaativampia töitä. Loppujen lopuksi Mia päätyi pintakäsittelyosaston suojaus- ja esikäsittelytöihin, jotka vaativat sekä nopeutta että tarkkuutta.
Pintakäsittelymestariksi Mia hakeutui oppisopimuksella 2016 työkaverinsa Petri Lähteen kanssa. Mestariopinnot kestivät pari vuotta, joten hän valmistui 2018 keväällä pintakäsittelymestariksi.
Kehitystehtävänä Mia teki työohjeet maalaamon eri työpisteille ja esikäsittelyn vaikutus maalinkulutukseen. kehitystehtävään sisältyi myös standardin mukaiset toiminnat eri työpisteissä.
Mia oli toinen nainen, joka valmistui pintakäsittelymestariksi Ammattiopisto Tavastiasta ja ensimmäinen, joka on lähtenyt Ammattiopisto Tavastian perustutkinnon kautta opiskelemaan pintakäsittelymestariksi.
Pintakäsittelyalan erikoisammattitutkinnon suorittamisen jälkeen Mia sai uusia työtehtäviä. Hänen työnkuvansa muuttui laatutyöntekijäksi samalla kun hän aloitti insinööriopinnot.
”Jännitin tooodella paljon koulun alussa, varmaan johtuu yläasteesta. Onneksi nykyään oon paljon rennompi.”
Mia haluaa kannustaa nuoria yrittämään sinnikkäästi eteenpäin opinnoissaan. Nuorena ei välttämättä saa heti sitä mieluista työpaikkaa tai voi pitää kesälomia kuten haluaa. Kannattaa tavoitella unelmiaan ja uskoa itseensä. Virheistä tulee oppia eikä virheiden tekemistä saa pelätä. Kukaan ei ole täydellinen ja pieniä virheitä tulee tekeville.
Naisena saa kuulla toisinaan pintakäsittelyalalla kommentteja, jaksaako nainen raskaissa töissä tai muuten voi tulla seksistisiäkin juttuja. Niihin pitää vastata nasevasti ja itsevarmasti. Onneksi ala on muuttunut paljon vuosien saatossa ja nykyisin naispuolisia pintakäsittelijöitä on siinä kuin miehiäkin.
Harrastuksena erikoismaalaus
Mian omin sanoin: ”Piirtämistä oon sillon tällön harrastellut, nuorempana enemmän. Musta on tosi kiva että koulun kautta oon päässyt myös sitä puolta ”jalostamaan” kynäruiskumaalauksiin. Taiteellinen pipertäminen on ihan parasta vastapainoa teollisuuden parissa työskentelylle!”
Pintakäsittelyalan opiskelijoista löytyy paljon taiteellisia ja lahjakkaita piirtäjiä. Oppilaitoksessa ei varsinaisesti erikoismaalausta opeteta, mutta innokkaimmat ja motivoituneimmat opiskelijat voivat ottaa valinnaisina erikoismaalauskursseja. Mian tavoin moni harrastaa myös omalla vapaa-ajallaan pintakäsittelyalan taiteellisia asioita, kynäruiskumaalaus ja ns. pinstriping eli koristemaalaus siveltimellä ovat suosittuja harrasteita.
”Kynäruiskumaalaus, se kun on mulle tavallaan semmonen rentoutumiskeino.”
Mia sanoo hymyillen, että hänen nimmarinsa ovat toisinaan auton kyljessä olevat valumat. ”PS. Älkää pelätkö sitä korkkaria”